در صنعت خودروسازی مدرن، امروزه از سیستم پیچیده مدارهای الکتریکی استفاده میشود. دلیل آن هم این است که آن مدار بتواند نیاز برقی بخشهای مختلف خودروهای تولید شده را تامین و ذخیره کند. باتریهای استفاده شده در خودروهای امروزی منبع و منشا انرژی الکتریسیته مورد نیاز خودرو است. باتری از لوازم کم استهلاک و بی دردسر خودرو است که در همه نوع آب و هوا با مناطق مختلف میتواند کار کند. طول عمر بهترین باتری موجود در بازار در بهترین شرایط ممکن، حداکثر ۴ سال است. البته ناگفته نماند که این موضوع را میتوان از طریق پارامترهای متفاوتی کم و یا حتی زیاد کرد. در ادامه با راهنمای انتخاب باتری مناسب برای خودرو به آنها میپردازیم.
فهرست
باتری کارهای متفاوتی در خودرو انجام میدهد که برخی از این وظایف عبارت هستند از :
- ذخیره و تولید انرژی لازم برای روشن شدن چراغ های خودرو
- راه اندازی سیستم صوتی و تهویه خودرو
- استارت و روشن شدن خودرو
رایجترین انواع باتری موجود در بازار :
باتری های موجود در بازار به دو گروه تقسیم بندی میشوند
- باتری های اسیدی
- باتری های اتمی
باتری های اسیدی:
ساختار باتریهای اسیدی به این گونه است که در داخل آنها شش محفظه قرار دارد که در داخلی ترین آنها صفحاتی از جنس فلز سرب قرار میگیرد. صفحات سربگونه دارای دو قطب مثبت و منفی هستند. تمامی این صفحات در محلولی که شامل آب و اسید سولفوریک است قرار میگیرند. البته ناگفته نماند که در بین تمامی این صفحات از جدا کنندههای مخصوصی استفاده میشود. به طور کلی هر کدام از این صفحات توانایی تولید برق به ولتاژی بین ۲ تا ۲.۲ ولت را دارند از طریق همان اتصال دهندهها به یکدیگر متصل هستند. همین موضوع باعث شده است تا این نوع باتریها در بازار باعنوان باتری های ۱۲ ولتی شناخته شوند.
باتری های اتمی:
ساختار آنها به گونهای است که صفحات موجود در باتری قبل از قرار گرفتن در آن شارژ میشوند. این باتریها در زمانی که توسط شرکت تولید کننده به بازار عرضه میشوند پلمپ شده هستند، همین موضوع باعث میشود که باتری از افزودن آب مقطر بی نیاز باشد.
تفاوتهای باتریهای اسیدی و اتمی:
با توجه به اینکه این دو نوع باتری در بازار بسیار رایج هستند خوب است که عمده ترین تفاوت آنها را بدانید. برای چک کردن وضعیت سلامت باتریهای اتمی به دلیل اینکه آنها سربسته و پلمپ هستند، باید از چراغ نشانگر استفاده کنید. چراغ نشانگر با توجه به رنگی که به شما نشان میدهد از سلامت باتری اطمینان خواهید پیدا کرد. اما برای بررسی وضعیت سلامت باتریهای اسیدی باید با بازکردن دربهای بالا وضعیت آن را چک کنید.
اما ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که کدام یک از این دو باتری مناسبتر است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که اگر قیمت برای شما مهم است و به دنبال یک باتری مقرون به صرفه و ارزان هستید میتوانید از باتریهای اسیدی کمک بگیرید. اما اگر به دنبال یک باتری با طول عمر بسیار بالاتر هستید قطعاً بهترین انتخاب باتریهای اتمی هستند.
معرفی و بررسی پارامترها و ویژگیهای یک باتری خوب :
در ادامه راهنمای انتخاب باتری مناسب برای خودرو قصد داریم به موضوعاتی بپردازیم که باعث انتخاب درست باتری خودرو میشود.
توجه به اعداد BCI
با کمک این اعداد شما میتوانید از نوع باتری مناسب برای خودروی خود مطلع شوید. در اعداد بی سی آی پارامترهایی همچون طول، عرض و ارتفاع مناسب آن قرار داده شده است. اما ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که تنها توجه به این اعداد برای تعیین یک باتری مناسب برای خودرو کافی است؟ پاسخ این سوال خیر است. زیرا در بعضی مواقع شرکتهای تولید کننده از اعداد یکسانی استفاده میکنند.
توجه به ولتاژ و توان باتری
فهمیدن ولتاژی برقی که خودروی شما نیاز دارد یکی از ساده ترین کارهایی است که میتوانید انجام دهید. این موضوع توسط شرکت تولید کننده خودروی شما در اطلاعات خودرو درج میشود. اما به طور کلی اکثر خودروهایی که پس از سال ۱۹۶۰ میلادی به بازار عرضه شدند دارای ولتاژ ۱۲ ولت هستند.
بررسی آمپر گردان باتری
شما با بررسی این بخش میتوانید متوجه شوید که باتری شما در دمای صفر درجه و یا حتی زیر آن چه مقدار آمپری میتواند از خود خارج نماید. پس اگر محل سکونت شما در مناطقی با آب و هوای بسیار سرد است توجه به این بخش یکی از مهمترین عاملهای انتخاب درست باتری است. اما چگونه این بخش را بررسی کنیم؟ نحوه بررسی این بخش بسیار ساده و آسان است. شرکت تولید کننده این پارامتر را با عنوان CCI در دفترچه راهنمای آن قرار داده است.
ظرفیت ذخیره کردن باتری
بررسی این موضوع مهمترین عامل تعیین کننده یک باتری مناسب است. به همین دلیل است که در راهنمای انتخاب باتری مناسب برای خودرو به آن تاکید فراوانی میشود . منظور از ظرفیت ذخیره این است که چه مقدار طول میکشد تا آن باتری در دمای حدوداً ۲۶ درجه شارژ شود.
توجه به تاریخ تولید باتری
جالب است بدانید از موقعی که یک باتری از درب کارخانه خارج میشود به مراتب طول عمر آن کاهش مییابد. پس با توجه به این موضوع اگر به دنبال یک باتری با طول عمر بالا هستید باید به سراغ باتریهای تولید جدید بروید.
یکی دیگر از پارامترهای زیر مجموعه این بخش این است که اگر از زمان تولید ۶ ماه گذشته باشد به هیچ عنوان نباید آن محصول را خریداری کنید. دلیل این موضوع آن است که احتمال سولفات شدن باتری بالای ۹۰ درصد است. برای مطلع شدن از تاریخ دقیق ساخت باتری میتوانید به بدنه آن نگاه کنید به طور معمول اعداد اولیه کد درج شده روی باتری نشان دهنده تاریخ ساخت آن هستند.
خرید و انتخاب
- باتری ایرانی
- باتری خارجی
اما آخرین موضوعی که در راهنمای انتخاب باتری مناسب برای خودرو به آن میپردازیم ایرانی و خارجی بودن باتری است. به طور کلی انتخاب باتری خارجی و داخلی موضوعی است که شخص خریدار باید به آن توجه کند. شرکتهای ایرانی همچون صبا باتری و سپاهان باتری در دهه های اخیر باتریهای با کیفیتی را به بازار ارائه کردهاند. از طرف دیگر اختلاف قیمت میان باتریهای داخلی و خارجی بسیار بالاست.
امیدواریم که در هنگام خرید باتری از راهنمای انتخاب باتری مناسب برای خودرو و نکات گفته شده در آن استفاده لازم را برده باشید.
اتومبیل یدک عرضه کننده ی انواع قطعات یدکی اصل و باکیفیت
برای ثبت سفارش و تهیه قطعات مورد نیاز خود، از سایت اتومبیل یدک اقدام نمایید و یا با شماره های 09190143004 و 02191031500 تماس بگیرید.